Wij hebben voor onze zonne-energie pakketten 2 categorieën:

Serie- en Parallel geschakelde systemen

String omvormer

voor scherpe prijs en kwaliteit verhouding

 • serie geschakeld
 • omvormer (in huis)
 • monitoring van omvormer
 • batterij ready
 1. schaduw ligging
 2. beperkte uitbreiding mogelijkheden
 3. beperking op dakvlak combinaties
 • circa 25% voordeliger dan parallel schakeling

Micro-omvormer

voor het hoogste rendement en veiligheidsniveau

 • parallel geschakeld
 • omvormers (onder zonnepaneel)
 • monitoring op paneelniveau
 • batterij ready
 • schaduw ligging
 • gemakkelijk uitbreiden
 • flexibel op meerdere dakvlakken
 1. circa 25% duurder dan serie schakeling

De voordelen van string-omvormers vergeleken met micro-omvormers


 • Lagere kosten: Over het algemeen zijn string-omvormers goedkoper dan micro-omvormers, vooral bij kleinere systemen.

 • Eenvoudigere installatie: Omdat je maar één omvormer nodig hebt voor meerdere panelen, kan de installatie sneller en eenvoudiger zijn dan bij micro-omvormers.

 • Minder onderdelen die defect kunnen gaan: Met een string-omvormer heb je minder individuele onderdelen om te onderhouden en te monitoren in vergelijking met micro-omvormers.

Samengevat, string-omvormers zijn vaak goedkoper en hebben minder onderhoud nodig dan micro-omvormers.

 De voordelen van micro-omvormers vergeleken met string-omvormers


 • Meer energie: Micro-omvormers optimaliseren elk zonnepaneel afzonderlijk, wat betekent dat je over het algemeen meer stroom krijgt, vooral als sommige panelen in de schaduw staan.

 • Beter te monitoren: Je kunt de prestaties van elk paneel individueel volgen, waardoor je problemen snel kunt opsporen en oplossen.

 • Veiliger: Micro-omvormers verminderen het risico op ongelukken omdat ze de spanning lager houden.

 • Flexibeler: Je kunt gemakkelijk panelen toevoegen of verplaatsen zonder je zorgen te maken over het hele systeem.

Kort gezegd, micro-omvormers kunnen je zonnestroomsysteem efficiënter, veiliger en flexibeler maken.

Veel gestelde vragen String- en micro omvormers

Wat is het verschil tussen een micro-omvormer en een string-omvormer?

Een micro-omvormer is een klein apparaat dat rechtstreeks aan een enkel zonnepaneel wordt bevestigd en de gelijkstroom (DC) die het paneel produceert, omzet in bruikbare wisselstroom (AC) voor thuisgebruik. Een string-omvormer daarentegen wordt typisch aan een reeks zonnepanelen aangesloten, genaamd een 'string', en zet de totale gelijkstroom van die string om in wisselstroom.

Wat zijn de voordelen van micro-omvormers ten opzichte van string-omvormers?

Micro-omvormers kunnen de prestaties van individuele panelen optimaliseren, wat betekent dat schaduw of problemen met een specifiek paneel de opbrengst van andere panelen niet beïnvloedt. Ze bieden ook meer flexibiliteit bij het ontwerpen van een zonnestroomsysteem, omdat elk paneel onafhankelijk werkt. Dit kan handig zijn als je dakoppervlak onregelmatig is of als je te maken hebt met schaduwrijke gebieden.

Zijn er nadelen aan het gebruik van micro-omvormers?

Het belangrijkste nadeel van micro-omvormers is meestal de hogere initiële kosten in vergelijking met string-omvormers. Omdat elk paneel zijn eigen omvormer heeft, zijn de totale installatiekosten vaak hoger. Bovendien zijn micro-omvormers technisch gezien iets complexer dan string-omvormers, wat de kans op storingen kan verhogen, hoewel dit over het algemeen zeldzaam is.

Welk type omvormer is geschikt voor mijn zonnestroomsysteem?

De keuze tussen micro-omvormers en string-omvormers hangt af van verschillende factoren, waaronder de lay-out van je dak, eventuele schaduwproblemen, het beschikbare budget en persoonlijke voorkeuren. Wij kunnen je helpen bij het kiezen van de beste optie op basis van jouw specifieke situatie.

Zijn er specifieke onderhoudsvereisten voor micro-omvormers en string-omvormers?

Over het algemeen vereisen beide typen omvormers weinig tot geen onderhoud tijdens hun levensduur. Het is echter altijd een goed idee om regelmatig de prestaties van je zonnestroomsysteem te controleren.

Kan ik mijn bestaande string-omvormer vervangen door micro-omvormers of vice versa?

Ja, het is mogelijk om je omvormersysteem te wijzigen, maar het kan ingewikkeld zijn en vereist mogelijk aanpassingen aan de bedrading en de lay-out van je zonnestroomsysteem.

Zijn micro-omvormers efficiënter dan string-omvormers?

Over het algemeen zijn micro-omvormers iets efficiënter dan string-omvormers, vooral bij situaties met schaduw of bij zonnepanelen die onder verschillende hoeken zijn geplaatst. Omdat elk paneel zijn eigen omvormer heeft, kunnen micro-omvormers de optimale energieproductie van elk paneel maximaliseren.

Hoe beïnvloeden micro-omvormers en string-omvormers de monitoring van mijn zonne-energiesysteem?

Micro-omvormers bieden vaak gedetailleerdere monitoringmogelijkheden omdat elk paneel afzonderlijk wordt bewaakt. Dit betekent dat je de prestaties van elk paneel individueel kunt volgen. String-omvormers bieden daarentegen alleen informatie over de prestaties van de gehele string. Sommige string-omvormers hebben echter opties voor monitoring van het paneelniveau via toegevoegde apparaten.

Zijn er beperkingen aan waar ik micro-omvormers of string-omvormers kan installeren?

Over het algemeen zijn er geen strikte beperkingen aan waar je micro-omvormers of string-omvormers kunt installeren. Beide kunnen op vrijwel elk dak worden geplaatst, of het nu plat, schuin, klein of groot is.

Wat zijn de garantievoorwaarden voor micro-omvormers en string-omvormers?

Garantievoorwaarden kunnen variëren tussen fabrikanten, maar over het algemeen bieden zowel micro-omvormers als string-omvormers garanties van 10 tot 25 jaar, afhankelijk van de fabrikant en het model. Het is belangrijk om de garantievoorwaarden te controleren voordat je een omvormersysteem aanschaft.

Hoe zit het met de installatiekosten van micro-omvormers versus string-omvormers?

Zoals eerder vermeld, zijn de initiële installatiekosten van micro-omvormers vaak hoger dan die van string-omvormers vanwege de individuele omvormers per paneel. Dit kan echter worden gecompenseerd door de voordelen op lange termijn, zoals verbeterde prestaties en monitoring. Het is belangrijk om een ​​kosten-batenanalyse te maken om te bepalen welk type omvormer het meest kosteneffectief is voor jouw situatie.